Виховна робота

Положення

Урок ментального здоров’я

Для здобувачів освіти у ДЗП(ПТ)О «Харківське вище професійне училище швейного виробництва та побуту» були проведені виховні заходи на яких відбулась зустріч із психологом з теми «Ментальне здоров’я». Метою заходу стало:

– формування у здобувачів освіти знань, вмінь та навичок, спрямованих на збереження, зміцнення і розвиток ментального здоров’я,

– сприяння визначенню та усвідомленню факторів, що впливають на психічне здоров’я, створення умов для формування у здобувачів освіти позитивного ставлення до життя та власного здоров’я,

– Розвиток спостережливості, уваги, самостійності, логічного мислення, творчих здібностей, соціальної активності здобувачів освіти;

– сприяння зацікавленості до самоосвіти, формування нових знань.

– Виховання відповідального ставлення до здоров’я;

– почуття особистої відповідальності;

– формування інформаційної компетентності здобувачів освіти.

Психічне(психологічне) або ментальне здоров’я – це стан благополуччя , за якого людина може реалізувати свій особистісний потенціал, справлятися з повсякденними життєвими стресами, продуктивно і плідно працювати, а також вносити вклад у життя своєї спільноти. Це саме те, що потрібно кожній людині у будь-який життєвий період.

На виховних годинах з ментального здоров’я здобувачі освіти ознайомилися з такими поняттями як стрес і тривожність та способами їх подолання.

Також висвітлили таке поняття , як «думскролінг» – процес поглинання великої кількості негативних новин в Інтернеті за короткий проміжок часу. Більшість новин зараз не надто позитивні. Вони не просто пригнічують, а можуть серйозно шкодити як психіці, так і фізичному здоров’ю людини. Звісно на всіх думскролінг може впливати по-різному, але найчастіше він викликає почуття тривоги, депресії та ізоляції. Йому можна протидіяти, якщо турбуватися про своє ментальне та психічне здоров’я.

Сподіваємось, що ці поради допоможуть здобувачам освіти привести думки та емоції в норму та подбати про себе. Бажаємо Всім здоров’я фізичного і ментального!

карт мент. здоров'я

Кібербезпека: протидіємо російським окупантам

20.03.2023, в рамках  освітнього процесу з  метою протидії інформаційній війні, яку веде російська федерація в межах повномасштабної війни проти України, учні І – ІІІ курсів мали змогу в форматі Zoom-конференції зустрітись із співробітником Департаменту кіберполіції ФЕДОРОВОЮ Людмилою та обговорити проєкт “МРІЯ”, що поєднав кіберполіцію та волонтерів у протидії російським окупантам в медіа-просторі,  попередження дезінформації та зменшення впливу антиукраїнської пропаганди на суспільство, а також для покращення медіа-грамотності населення.

Вся правда про наркотики

Враховуючи теперішню ситуацію в Україні є загроза , що молодь може знімати стрес та напругу шляхом вживання алкоголю та наркотиків. Тому, задля попередження виникнення проблем алкогольної та наркотичної залежності серед молоді в майбутньому , пропонуємо ознайомитися з лекцією «Вся правда про наркотики», яку читає діючий військовий ЗСУ Валерій Маркус.

Профілактична лекція “Правда про наркотики” від ГО “Нарконон”

Також організація ,яка працює з людьми які потрапили в наркотичну або алкогольну залежність по програмі «Нарконон», відому в усьому світі більше 60 років, пропонує переглянути електронну брошуру  «10 точних фактів про наркотики».

Електронна брошура “10 точних фактів про наркотики”

Нормативно-правові документи, законодавчі акти України щодо протидії булінгу (цькуванню)

1. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)»  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2657-19#Text
  2. Закон України «Про освіту»  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text
  3. Рекомендації МОН щодо застосування норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)»  від  18 грудня 2018 року №2657-VIII.https://bit.ly/3hUcrtS
  4. Лист МОНУ від 14.08.2020 № 1/9-436 Про створення безпечного освітнього середовища в закладі освіти та попередження і протидії булінгу (цькуванню)https://bit.ly/31P8yki

Благодійна акція «Святий Миколай спішить до кожної дитини»

У Державному закладі  професійної(професійно-технічної)освіти «Харківське вище професійне училище швейного виробництва та побуту» відбулася   благодійна акція «Святий Миколай спішить до кожної дитини», яку розпочали ще  в  листопаді. Вона тривала до 19 грудня.  Організував таку справу  волонтерський загін «Сонячний»  при учнівському парламенті.

Напередодні Дня Святого Миколая , різдвяно-новорічних свят усі ми завжди чекаємо дива, замовляємо омріяні коштовні подарунки. Однак є діти, які охоче чекають банальних та звичних речей, або фруктів чи солодощів. Тож ми переконані: карантин — не привід відмовитися від добрих справ! Тому члени волонтерського загону разом з учнівським парламентом вирішили влаштувати свято для учнів соціальних категорій училища. Напередодні Дня Святого Миколая прибрали в святковий одяг залу, підготували вірші, пісні та запросили учнів пільгових категорій, для яких розіграли святкове дійство , вручили подарунки.  Організація заходу  показала,  що   більшість із нас розуміє, що світ тримається на добрі та на гарних вчинках.

Учні закладу освіти завжди збирають іграшки, дитячу літературу, засоби особистої гігієни, солодощі та дарують  діткам з Комунального закладу соціального захисту для дітей «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей ».  Таку акцію проводять вже декілька років поспіль. Ось і цього року  члени волонтерського загону завітали до Центру та передали  подарунки   вихованцям  разом з привітальними  листівками, адресованими кожній дитині.

У 2020 році учні закладу освіти вперше взяли участь у благодійному проекті  «Олені Святого Миколая» та  до новорічних свят приготували  подарунки для дітей прифронтових населених пунктів Донецької та Луганської областей. Волонтери з завзяттям  працювали, щоб втілити дитячі мрії: збирали кошти,  працювали з базою побажань дітей, розшукували в магазинах музичні інструменти . І таки виконали   бажання дітей. Своїми діями учні училища переконали усіх, що  мрії  можуть збуватися!

Життя доводить, що волонтерський рух для нас, учнівської молоді, є невичерпним джерелом можливості вчитися та сприяти розвитку солідарності, відповідальності, милосердя, толерантності.

Любицька Юлія, голова парламенту Державного закладу професійно(професійно-технічної) освіти «Харківське вище професійне училище швейного виробництва та побуту

Проектуємо виховний процес

Відбулося засідання методичної комісії класних керівників, майстрів виробничого навчання Харківського вищого професійного училища швейного виробництва та побуту УІПА, яка  координує науково-методичну та організаційну роботу класних керівників, майстрів виробничого навчання.
Методичну роботу з педагогічними працівниками  сконцентровано на вирішенні проблемного питання: формування і розвиток високоінтелектуальної, свідомої особистості, конкурентоспроможного робітника з громадянською позицією, готовою до свідомого вибору свого місця в житті.
Методична робота побудована на основі системного підходу та принципів неперервної освіти педагогічних працівників, на діагностичній основі,  вивченні та аналізі результативності виховного процесу і рівня вихованості учнів, рівня професійної підготовки педагогів.
На засіданні, яке відбулося 31 січня в теоретичному блоці мова йшла про принципи особистісно зорієнтованого виховання, впровадження досягнень гуманістичної педагогіки і психології в практику роботи закладу професійно-технічної освіти, про підсумки обласної науково-методичної Інтернет-конференції керівних та педагогічних працівників професійно-технічних навчальних закладів і Науково-методичного центру професійно-технічної освіти у Харківській області за темою «Організація віддаленого доступу до інформаційних ресурсів як умова якісної професійної підготовки учнівської молоді». Під час практичного блоку педагогічні працівники в групах проектували етапи та умови проведення конкурсів «Учень року» та «Міс Училища», ініціювали, обговорювали та захищали інтерактивні форми і види діяльності.
Проведення засідань сприяє підвищенню теоретичного рівня педагогічних кадрів, розширенню їхнього світогляду, допомагає отримати необхідні знання для впровадження активних форм і видів діяльності, сприяє запровадженню інтерактивних методик у виховний процес.

Старт нових справ.

24 січня в Харківському вищому професійному училищі швейного виробництва та побуту відбулося засідання парламенту, на якому було підведено підсумки роботи за І семестр . Учні звітували про виконання  своїх доручень. Найбільш активно та злагоджено працювала в минулому семестрі комісія Дозвілля, яку очолює Альхімова Валентина. Члени комісії були організаторами огляду художньої самодіяльності серед груп училища, поїдки кращих учнів закладу до Севастополя, новорічних свят. Комісія Дисципліни та порядку, яку очолює Сулейн Марія теж ініціативно працювала у минулому семестрі. Члени комісії  проводили  рейди «Урок», зустрічі з представниками наркологічного кабінету, громадської організації «Тверезий Харків», правові брейн-ринги. У наступному семестрі члени парламенту спланували заходи, присвячені 200 річчю від дня народження Т.Г.Шевченка, та року учасників бойових дій на території інших держав. Клименко Вікторія виступила з ініціативою проведення в училищі конкурсу «Учень року» в номінаціях «Творча особистість» та «Інтелектуал року», а Булатова Юля з ініціативою «Міс училища» та познайомила з проектом положення заходу. Пропозиції  учнів були схвалені більшістю голосів. Тепер розпочинається робота в групах.

Харківський професійний ліцей швейного виробництва і побуту
Української інженерно-педагогічної академії

Молодь за здоровий спосіб життя

Важливими напрямками роботи в Харківському професійному ліцеї швейного виробництва і побуту УІПА щодо пропаганди здорового способу життя є :
•    залучення учнівської молоді до активної участі у просвітницькій роботі з пропаганди здорового способу життя в середовищі однолітків (в ліцеї створені волонтерські групи, які проводять лекції щодо здорового способу життя в групах закладу);
•    формування в учнів негативного ставлення до шкідливих поведінкових звичок, посилення ефективності  механізмів   подолання залежності від них (в ліцеї практикуються дні, тижні профілактики шкідливих звичок, на які запрошуються медичні працівники та інші фахівці);
•    розвиток учнівського самоврядування, організація та проведення з його участю рейдів-перевірок (в ліцеї учні ініціюють  проведення учнівських акцій і заходів за здоровий спосіб життя);
•    формування навичок здорового способу життя у молоді шляхом впровадження у навчально-виховний процес цілісної виховної системи з використанням здоров”я формуючих, здоров”я зміцнюючих, здоров”я зберігаючих технологій (конкурси, виставки творчих робіт , залучення учнів до розробок інформаційних матеріалів, участь у проектах, походи «Віч-на-віч з природою», сюїта туристичних ігор, уроки «Здоровя», диспути, презентації );
•    формування в учнів почуття відповідальності за власне життя і здоровя, за наслідки своїх дій шляхом отримання відповідних знань, умінь і навичок для своєчасного їх застосування в різних життєвих ситуаціях (уроки «Основи здорового способу життя», «Професійна етика», «Основи безпеки життєдіяльності дітей», «Основи медичних знань», «Охорона праці», анкетування, тестування з проблемних питань, психологічні тренінги, організація тематичних радіопередач );
•    організація дозвілля, що передбачає участь у туристичній, краєзнавчій роботі, спортивних секціях, гуртках, відвідування театрів, музеїв, виставок, залучення до роботи підлітків, що складають «групу ризику».
•    проведення постійного обліку дітей і підлітків, які схильні до вживання алкоголю, тютюнопаління.
Така організація роботи спрямована на формування фізично, психічно, морально здорової особистості з високим рівнем громадянської відповідальності, яка веде здоровий спосіб життя, прагне до самовдосконалення, толерантна, доброчесна, милосердна, доброзичлива.
  (докладніше)
Волонтерський рух

Учні ліцею стали постійними відвідувачами навчальних тренінгів для волонтерів на базі Харківського міського центра соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
Волонтери ліцею виявляють людей цікавої долі, самотніх учасників Великої Вітчизняної війни, людей, які потребують допомоги.
Ветерани зустрічають учнів зі сльозами на очах, вдячні та щасливі, що їх не забули. Одна з таких людей – 88-річна Марія Іванівна Іваненко. За її напруженими плечима – ціла епоха, але так склалася доля, що на схилі літ вона залишилась одна. Волонтери ліцею стали для неї помічниками у вирішенні її побутових проблем.
Волонтери ліцею надають немічним людям похилого віку допомогу в придбанні продуктів харчування, ліків, прибиранні приміщень, ремонту одягу Інколи цим людям не стільки важлива допомога по господарству, скільки просто можливість спілкуватися. (докладніше)

Художня самодіяльність

scan003

Свій творчій потенціал учні ліцею мають змогу реалізувати, в першу чергу, в колективах художньої самодіяльності. В ліцеї працюють гуртки, в яких беруть участь учні всіх курсів. Це хоровий гурток, ансамбль бандуристів, танцювальний гурток, вокально-інструментальний колектив, фольклорний ансамбль, театральна студія, театр мод, до яких залучено 75% учнівського колективу. На протязі п’яти років за підсумками проведення конкурсів художньої самодіяльності в рамках обласного огляду самодіяльності ліцей одержує Гран-Прі)

Здоровий образ життя

scan006

Постійна увага в ліцеї приділяється розвитку фізичного виховання. Це допомагає учням реалізувати свої здібності. Стало традиційним проведення Дня здоров’я під девізом “Спорт протягом життя”. Особлива увага приділяється виконанню заходів щодо здорового способу життя, профілактики і запобігання поширення наркоманії серед підлітків, Програми профілактики Віл-інфекції.

scan005Перспективним у розвитку виховної роботи ліцею є впровадження інноваційних виховних технологій, таких як:
– тренінгові технології, спрямовані на розвиток творчого мислення, комунікативної, психологічної культури учнів;
– розвиток учнівського самоврядування, яке є однією з умов залучення учнів до громадянської діяльності. Учні мають право висловлювати свою думку і бути почутими, брати участь у прийнятті рішень, що стосуються їхнього життя;
– стимулювання зацікавленого ставлення до навчання, створення ситуації успіху, пробудження віри у свої можливості.

Учнівське самоврядування

З метою ранньої соціальної активності молоді, виховання почуття самосвідомості, власної значимості, творчої ініціативи, в ліцеї створено орган учнівського самоврядування – УЧНІВСЬКИЙ ПАРЛАМЕНТ.
Опираючись на досвід учасників першого Всеукраїнського збору лідерів учнівського самоврядування професійно-технічних навчальних закладів, проведеного 6-15 вересня 2007 року, в ліцеї:

• видано наказ про створення учнівського парламенту;
  • розроблено положення про раду учнівського парламенту;
  • проведені вибори президента учнівського самоврядування на загальних зборах ліцею.

На засідання учнівського парламенту було обрано голів п’яти постійно діючих комісій парламенту, до складу яких входять учні різних груп.

1.Комісія дисципліни, порядку та правової культури.
2.Комісія по проведенню дозвілля.
3.Комісія по спорту та здоровому способу життя.
4.Інформаційна комісія.
5.Комісія по патріотичному вихованню.

Кожного місяця проводяться засідання парламенту, спрямовані на удосконалення навчально-виховного процесу. Рада організовує свята, тематичні вечори, лекції, бесіди, диспути тощо.